Slider

[4] [gluteeniton herkku] [xslide]

Lähettänyt / maanantai 22. elokuuta 2016

Arkiruokaa: täytetyt paprikat (g, m)


jauhelihalla täytetyt paprikat

jauheliha-paprikat


En ole kasvissyöjä enkä vegaani mutta lihaa ei silti liiemmälti lautasellani näy. Koska kaikelle on nykyään nimitys, niin tällekin: "olen maltillinen kasvissyöjä" tai trendikkäämmin ilmaistuna "fleksitaristi, fleksaaja" eli kasvisruokavalion suosija, joka ei totaalikieltäydy lihasta.

No, ei nimi ruokavaliota pahenna. Lihansyönnilleni on kuitenkin syy nimeltä raudanpuute. Pitkään jatkuneen väsymykseni ja vetämättömän olon syy selvisi olemattomista varastorauta-arvoista. Käytännössä tankkini oli aivan tyhjä. Tämä on kinkkinen juttu, sillä hemoglobiinini on normaali ja siksi anemia ehti piilotella kauan. Rautavarastoarvo eli ferritiini pitäisi äkätä ottaa kaikilta vähänkään väsyneiltä!!

Koko kesän tymäkkä rautatankkaus alkaa onneksi tepsiä! Ero energiatasoissa on jo nyt melkoinen, vaikka arvoni ei vieäläkään ole huikea! Ensin olin vain jälleen elossa, nyt on jo välillä tulta persuksissa ja energiaa urheiluun. Rauta tekee ihmiselle ihmeitä!!


helppo jauheliharuoka


Miten liha sitten liittyy tähän? Rautatankki täyttyy kiduttavan hitaasti ja rautalisän imeytymisen kanssa on vähän niin ja näin. Sen sijaan lihan, kalan ja veriruokien rauta eli hemirauta imeytyy paremmin kuin kasvisten. Nokkoset ja pinaatit ovat kyllä tehokäytössä ja mietin, että koskahan naamani muuttuu vihreäksi. Suupielet vihertävät jo :)

Kertaalleen olen myös tehnyt verilettuja pakastetusta naudanverestä (ja ai miksi täällä ei ole kuvia ja reseptiä...well...kauhean näköisiä!) mutta vähän liian huh huh -touhua oli se. Niinpä olen päättänyt pitää kerran viikossa lihapäivän ja tästä eteenpäin blogiinkin putkahtelee helppoja arkiruokia, pääosin todennäköisesti siitä helpoimmasta eli naudan jauhelihasta. Tietenkin gluteenittomina ja paljolti myös maidottomina, koska kalsium heikentää raudan imeytymistä.



jauhelihalla täytetyt paprikat


Ensimmäisenä jakoon lähtee täytettyjen paprikoiden ohje. Niihin kun liittyy ruokanostalgiaa: kun kokkaustaitoni alkoivat kivuta makaronilaatikkotasosta ylemmäksi, seuraava taso oli täytetyt paprikat. Samaan aikaan opiskelijabudjettiin alkoi valua hiluja osa-aikatöistä ja välillä oli varaa kerätä Vaasan Minimanista paprikoita ostoskoriin :) Täytetyt paprikat olivat yliopistoaikojeni ehdoton suosikki ja bravuuri!

Siksi tarjoilen niitä nyt myös teille! Näissä on jännänä makujujuna jälleen kaurakermasta ja oluthiivahiutaleista tehty huijarijuustokastike (eli ei oikeasti juustoa eikä maitoa).

Kimppuun!!


Täytetyt paprikat


3–4 paprikaa
400 g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2 pientä tomaattia
4 herkkusientä
1 pieni kesäkurpitsa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria, suolaa, savupaprikajauhetta (tai muita mieleisiäsi mausteita)
2 dl Planti kaurakermaa
3–4 rkl oluthiivahiutaleita
chilimaustetta

1. Puolita paprikat ja pehmitä niitä hetki kiehuvassa vedessä.
2. Valmista samalla täyte. Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli öljyssä pannulla. Siirrä syrjään.
3. Paista jauheliha ja mausta. Siirrä syrjään.
4. Pilkotut herkkusienet ja kesäkurpitsakuutiot voit paistaa keskenään öljyssä pannulla. Lisää loppuvaiheessa tomaattikuutiot, jauheliha ja sipulit. Sekoita hyvin. Tarkista maku ja lisää maustetta tarvittaessa.
5. Täytä paprikat. Sekoita kaurakerma ja oluthiivahiutaleet. Jos pidät tulisesta, lisää joukkoon ripaus chilimaustetta. Kuorruta paprikat kastikkeella.
6. Kypsennä 220-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut mukavasti.


oluthiivahiutaleet








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakumaku

Ruokaa ilman rihmankiertämää eli luonnollista ja ravintorikasta ruokaa, joka saa voimaan hyvin ja antaa energiaa. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia ja vatsaystävällisiä. Ota toki yhteyttä: johanna.latti@gmail.com

Instagramissa @johanna.latti

Suosituimmat reseptit