Slider

[4] [gluteeniton herkku] [xslide]

Lähettänyt / lauantai 26. syyskuuta 2015

Falafelit kepulikonstein

gluteeniton falafel


Tänään oli ohjelmassa "kesän" viimeinen piknik. Suomenlinnan kallioilla oli paraatipaikka heilutella heipat kesälle ja toivottaa syksy tervetulleeksi.

Eväsrepussa oli kokeilevan keittiön falafel-tervehdys. En ole koskaan piitannut mauttomista ja jauhoisista kikhernepalleroista, enkä ole suuri falafel-fanikaan, mutta kukkakaalijäynällä jauhon maun saa piiloon ja samalla falafelit muuttuvat gluteenittomiksi. Kukkakaali on hieno epeli, joka muuttaa myös pitsapohjat ja tortillat gluteenittomiksi.

Kikkareista elikkäs kikherneistä ja kukkakaalista pyöritetyt falafelit toimivat loistavasti – rouhean rapeaa purtavaa. Kylkeen tein kvinoa-bataattisalaattia ja inkivääritatsikia.

gluteeniton falafel
Pallurat uunista ulos.

Gluteenittomat falafelit


1,5 dl kukkakaalia muruina
3 dl käyttövalmiita kikherneitä
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 tl currya
2 rkl sitruunan mehua
2 kourallista tuoretta korianteria

1. Aja kukkakaali muruiksi tehosekoittimessa. Kaada muruseos hetkeksi lautaselle.
2. Lisää kikherneet, öljy, valkosipuli ja curry tehariin ja aja tasaiseksi massaksi.
3. Lisää joukkoon sitruunamehu, korianteri ja kukkakaalimuru. Surraa taikinaksi.
4. Muotoile taikinasta falafelpalloja ja asettele ne leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes falafelit ovat saaneet kullanruskean pinnan.


Kvinoa-bataattisalaatti

(gluteeniton)

1 iso bataatti tai 2 pientä
1 dl keittämätöntä kvinoaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 parsakaali
nippu parsaa
1/2 dl kuivattuja karpaloita
maun mukaan yrttejä, kuten korianteria, minttua, sitruunamelissaa tai ruohosipulia
3 rkl appelsiinin mehua
2 rkl oliivi- tai hamppuöljyä
1 rkl valkoista balsamietikkaa

1. Kuori ja kuutioi bataatti suupaloiksi. Levitä palat leivinpaperin päälle pellille ja sivele oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.  Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes bataatit ovat saaneet hieman väriä.
2. Kiehauta kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää mausteet tässä vaiheessa.
3. Ryöppää parsakaalinuput ja noin parin sentin pätkiksi pilkotut parsat kiehuvassa vedessä rapsakoiksi. Huuhtele ja anna jäähtyä.
4. Yhdistä bataatit, kvinoa, vihannekset, karpalot ja yrtit kulhossa. Sekoita appelsiinimehu, öljy ja balsamietikka yhteen ja kääntele salaatin joukkoon. Ripsaise vielä päälle mustapippuria.

Inkivääritatsiki


2 dl raastettua kurkkua
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl tuoretta korianteria
2 dl maustamatonta (paksua) jogurttia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Raasta kurkku ja purista ylimääräinen neste hyvin pois. Raasta myös inkivääri ja puserra tai raasta valkosipuli pieneksi.
2. Silppua korianteri.
3. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua hetken jääkaapissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nakumaku

Ruokaa ilman rihmankiertämää eli luonnollista ja ravintorikasta ruokaa, joka saa voimaan hyvin ja antaa energiaa. Kaikki reseptit ovat gluteenittomia ja vatsaystävällisiä. Ota toki yhteyttä: johanna.latti@gmail.com

Instagramissa @johanna.latti

Suosituimmat reseptit